Din guide til Europas vakreste land

Webby!s Italia-guide - tips om italiensk mat, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Mat og drikke - Italia

http://italia.webby.no/db/fileupload/pizzeria-baffetto.jpg

Italia har et verdenskjent kjøkken. Hemmeligheten er selvfølgelig i råvarene, som man har rikelig med her. Olivenolje er en hovedingrediens, og det er et stort sortiment innen grønnsaker. Hver region har sine spesialiteter ut fra de tilgjengelige ingrediensene, men det er også forskjeller i smakssammensettingen.

Blant forrettene (antipasti) finner vi gjerne fritterte risboller (som f.eks. arance og arancine), frittert klippfisk (baccalà), oliven i ulike former, blandet kjøttpålegg (affettato misto) og grønnsaker i edikk (sottaceti).

Når du bestiller en førsterett eller andrerett bør du vite at man ikke serverer ”fulle” tallerkener som nordmenn er vante med. En rett i Italia er som regel bare denne retten, altså at man ikke får poteter eller salat ved siden av. Slike ”contorno” må du bestille spesifikt. Brød pleier man også å måtte bestille, selv om det er vanlig at kelneren kommer automatisk med det (og da bør du sende det tilbake hvis du ikke ønsker å betale for det).

Som regel består en førsterett (primo) av pasta eller en pastavariant. Pastaen kan serveres i olivenolje, i tomatsaus, i pesto, med smør eller fløte. Vi skal ikke gå inn på de mange ulike pastatypene her, men vanlige er spaghetti, tagliatelle, tortellini, penne og fettuccine. Gnocchi er laget av poteter. I Nord-Italia får du gjerne polenta, en maisgrøt som serveres gjerne meget varm. Risretter kan også bli førsteretter, og kalles gjerne risotto.

Andreretter er vanligvis av kjøtt eller fisk. Lam kalles ”agnello”, mens lammestek kalles ”abbacchio”. Kalv er ”vitello”, og svinekjøtt kan oversettes med ”maiale”. Spesielle kjøttretter er trippa (kumage), fegato (lever) og lepre (hare). I Roma bør du prøve ”involtini” og ”saltimibocca”. Sistnevnte er kalvefilett med bacon. Vil du ha kylling, se etter ”pollo”; mens kalkun heter ”tacchino”. Fisk serveres ofte grillet eller frittert, og dette gjelder spesielt jo lenger sør du kommer i landet. Vanlige middelhavsfisker er ”sgombro” (en type makrell), ”sogliola” (sjøtunge) og ”triglia” (mulle). Laks og ørret kalles henholdvis ”salmone” og ”trota”. Prøv også sverdfisk (pesce spada) og tunfisk (tonno). Vil du ha fisken røkt, be om ”affumicato”.

http://italia.webby.no/db/fileupload/vongole.jpg

Italia har et verdenskjent kjøkken. Hemmeligheten er selvfølgelig i råvarene, som man har rikelig med her. Olivenolje er en hovedingrediens, og det er et stort sortiment innen grønnsaker. Hver region har sine spesialiteter ut fra de tilgjengelige ingrediensene, men det er også forskjeller i smakssammensettingen.

Blant forrettene (antipasti) finner vi gjerne fritterte risboller (som f.eks. arance og arancine), frittert klippfisk (baccalà), oliven i ulike former, blandet kjøttpålegg (affettato misto) og grønnsaker i edikk (sottaceti).

Når du bestiller en førsterett eller andrerett bør du vite at man ikke serverer ”fulle” tallerkener som nordmenn er vante med. En rett i Italia er som regel bare denne retten, altså at man ikke får poteter eller salat ved siden av. Slike ”contorno” må du bestille spesifikt. Brød pleier man også å måtte bestille, selv om det er vanlig at kelneren kommer automatisk med det (og da bør du sende det tilbake hvis du ikke ønsker å betale for det).

Som regel består en førsterett (primo) av pasta eller en pastavariant. Pastaen kan serveres i olivenolje, i tomatsaus, i pesto, med smør eller fløte. Vi skal ikke gå inn på de mange ulike pastatypene her, men vanlige er spaghetti, tagliatelle, tortellini, penne og fettuccine. Gnocchi er laget av poteter. I Nord-Italia får du gjerne polenta, en maisgrøt som serveres gjerne meget varm. Risretter kan også bli førsteretter, og kalles gjerne risotto.

Andreretter er vanligvis av kjøtt eller fisk. Lam kalles ”agnello”, mens lammestek kalles ”abbacchio”. Kalv er ”vitello”, og svinekjøtt kan oversettes med ”maiale”. Spesielle kjøttretter er trippa (kumage), fegato (lever) og lepre (hare). I Roma bør du prøve ”involtini” og ”saltimibocca”. Sistnevnte er kalvefilett med bacon. Vil du ha kylling, se etter ”pollo”; mens kalkun heter ”tacchino”. Fisk serveres ofte grillet eller frittert, og dette gjelder spesielt jo lenger sør du kommer i landet. Vanlige middelhavsfisker er ”sgombro” (en type makrell), ”sogliola” (sjøtunge) og ”triglia” (mulle). Laks og ørret kalles henholdvis ”salmone” og ”trota”. Prøv også sverdfisk (pesce spada) og tunfisk (tonno). Vil du ha fisken røkt, be om ”affumicato”.



Finn et perfekt hotell i Italia

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:




Sponsede lenker

Mer reisestoff

Regn om valuta


Privacy Policy